PREDSTAVITEV KRAJA OTOČEC

Kraj Otočec se predstavi

Header

Otočec

Trška Gora

Otočec je od Novega mesta oddaljen 6 km in je s svojo lokacijo natanko na polovici poti med Ljubljano in Zagrebom odlično izhodišče za dnevne izlete v bližnje izletniške oziroma turistične kraje.

Dobro uro hoda od Novega mesta se razteza od vasi Mačkovec do bližine Spodnjega Kronovega ob reki Krki Šempetrska fara, ki meji na Mirno peč in Trebelno na severu, od severa proti vzhodu na Šmarjeto in Belo Cerkev, južno na Šentjernej, Brusnice in Sv. Lenart - Novo mesto, na zahodu pa na Kapitelj - Novo mesto in Sv. Janeza - Novo mesto.

Skoraj vsa Otoška okolica je gorata, več kot 3/4 jo je v hribih. V ravnini so le vasi Mačkovec, Lešnica, Šempeter - Otočec, Lutrško selo, Kronovo, Praproče, Dobovo, Dolenja vas, Žihovo selo, Sela pri Ratežu in Gumberk. V krajevni skupnosti se razteza troje pogorij: Trška gora, Razbore in Gričevje (Spodnje ali Dolnje, Srednje in Gornje). Vsa ta hribovja so obdana na sončni strani z mnogimi vinogradi, na senčni strani pa z gozdovi. Slednjih je manj kot vinogradov.

Glavna voda je reka Krka, ki teče skozi krajevno skupnost od Mačkovca do Zgornjega Kronovega, to je dobro uro hoda. Na njej so bili trije mlini z jezovi. Eden v Mačkovcu, drugi na Lešnici in zadnji na Otočcu. Kadar se Krka ob dežju razlije, dela precej škode po travnikih.

Razen reke Krke po tem ozemlju teče še majhen potok, ki na levi strani reke deli krajevno skupnost na dve polovici. Izvira v Črnem rebru. Ob izviru se imenuje Črnica. Ko priteče mimo Starega Gradu, se imenuje Starograjski potok in slednjič pri Lešnici, kjer se tudi izliva v Krko, Lešniški potok. V svojem teku je potok poganjal štiri mline. Nekaj metrov višje, pa na desni strani priteče Rateški potok.

Fotogalerija

  • 100_4550
  • 21042009525
  • DSC00054
  • DSC00712
  • DSC07788
  • otocec