CVIČKOVA GAZ 2011

17. tradicionalni pohod po cvičkovi gazi.

Header
locilna crta

   Turizem

locilna crta

Cvičkova gaz 2011

Logo Cvičkova gaz

Turistično društvo Otočec v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Grčevje in Društvom vinogradnikov Trška gora je 29.1. pripravilo

17. TRADICIONALNI POHOD PO
CVIČKOVI GAZI

Več o letošnji gazi si lahko pogledate spodaj


Medijski sponzor:
Radio Krka

Fotogalerija 2011

Video pohoda po cvičkovi gazi 2010
Oglejte si Cvičkova gaz na večjem zemljevidu.

Postojanke na trasi pohoda in možnosti ogledov

Da se bodo pohodniki lažje ogreli, bodo na štartu dobili tople napitke. Prva postojanka bo na Trški gori, kjer bosta imeli stojnici Zidanica Kos in Turistično društvo Otočec. Tu bodo lahko pohodniki poizkusili domače dobrote ter degustirali vina iz Kosove kleti. Za tiste bolj premražene bo na voljo tudi kaj toplega. Moč se bo zavrteti in ogreti ob zvoku frajtonarice. Na stojnici TD Otočec si boste lahko na kratko pogledali turistično ponudbo kraja. Odprta bodo tudi vrata Marijine cerkve, kjer si boste lahko ogledali pred kratkim obnovljeno notranjost. Poleg cerkve stojijo tudi stoletne lipe. Med njimi je ena izmed najdebelejših v Sloveniji, ki je stara več kot 400 let.
Naslednja postojanka bo pri Novaku, kjer boste lahko degustirali vino in poizkusili tople napitke.
Kmalu zatem se boste lahko ustavili v Zidanici Kobe, kamor vas bo privabil vonj po domačem kruhu iz krušne peči. Lahko boste degustirali vina iz Kobetove kleti in se ogreli s toplimi napitki. Sledil bo daljši del poti, ki nas bo vodil skozi prelepo zimsko idilo v okolici gradu Hmeljnik.
Ob koncu gozdne poti pa bomo že zaslišali zvoke ansambla Šment, ki bo igral na stojnici Nogometnega kluba Paha na Novi gori. Pri njih bo moč degustirati vina, si privoščiti tople napitke in kavo ter si v dobri družbi za trenutek odpočiti utrujene ude.
Naslednja je stojnica Društva vinogradnikov Grčevje na Runčcu, kjer boste lahko degustirali ena najboljših vin na Dolenjskem, kajti člani društva za svoja vina vsako leto dobivajo visoka priznanja. Nedolgo zatem si boste lahko ogledali cerkev Sv. Jurija s prekrasno restavriranim oltarjem.
Zaključek prireditve bo v Hramu Pavlin v Srednjem Grčevju, kjer bodo pohodniki dobili toplo malico. Sledil bo kulturno zabavni program s prvo rezjo in blagoslovom trte. Z delom svoje igre se bo predstavil Teater Otočec, zabaval pa nas bo ansambel Otoški cvet. Seveda pa tudi na zaključku ne bo manjkala degustacija vin ob domačih dobrotah.
Kljub zaključku programa, pa se pohod še ne bo končal, saj si boste na poti proti izhodišču pohoda lahko na Pahi ogledali še Matjaževo domačijo. To je 150 let stara hiša, obnovljena v originalnem stilu z naravnimi materiali (kamen, les, slama), s 100 in več let staro opremo, zidanim štedilnikom in krušno pečjo in etno kletjo.

Fotoutrinki preteklih Cvičkovih gazi

    • Na-postojankah-ob-poti-je-dobro-poskrbljeno-za-pohodnike
    • Prelepa-zimska-idila-med-Hmeljnikom-in--Novo-goro
    • Strm-vzpon-na-Trsko-goro
    • V-eni-izmed-zidanic-na-poti.-Nasi-vinogradniki-so-znani-po-gostoljubnosti-in-prijaznosti.
    • slika1