CVIČKOVA GAZ

tradicionalni pohod po cvičkovi gazi.

Header
locilna crta

   Turizem

locilna crta

Cvičkova gaz

Logo Cvičkova gaz

S cvičkom med vinogradi

Cvičkova gaz je tradicionalna prireditev, ki jo na zadnjo soboto v mesecu januarju organizira Turistično društvo Otočec v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Grčevje in Društvom vinogradnikov Trška gora. Prireditev, ki se je začela leta 1994 z navadnim pohodom nekaj prijateljev, ki so se želeli razgibati po napornih novoletnih praznikih ter se naužiti zimske idile naših vinskih goric, je postala tradicija. Ob koncu pohoda so si obljubili, da bodo to vsako leto ponovili. Od takrat se je ta pohod razvil v vsakoletno prireditev, ki se je udeležujejo ljubitelji pohodništva in dobre vinske kapljice od blizu in od daleč.

Prireditev se od leta 2012 imenuje pohod S cvičkom med vinogradi

Pohod ni zahteven in poteka po afaltnih in makadamskih poteh vinskih goric Grčevje in Trška gora. Dolžina celotne trase poti je okoli 17 km.

Začetek pohoda je pri gasilskem domu na Otočcu. Gremo skozi podvoz in zavijemo levo. Sledimo oznakam za Stari grad in Jelše pri Otočcu. V Jelšah zavijemo desno v hrib proti Črešnjicam, kjer se odpira lep pogled na Stari grad, ki se v virih prvič omenja leta 1300. Tu zavijemo ostro levo in se vzpenjamo na Trško goro, kjer je znamenita Marijina cerkev iz leta 1620, ki je znana po svojih obokih in notranji poslikavi. Od tu se odpira lep razgled na Gorjance, novomeško kotlino in precejšen del Kočevskega roga. Pohod nadaljujemo do gradu Hmeljnik iz 12. stoletja. Gozdna pot skozi hmeljniški boršt nas pripelje v Novo Goro (581m) na greben vinske gorice Grčevje. Spustimo se mimo cerkvice Sv. Jurija do kapelice Sv. Barbare, kjer zavijemo levo na Paho, nato pa se spustimo skozi Herinjo vas proti Otočcu. Na trasi pohoda so številne postojanke, kjer se lahko okrepčate z domačimi dobrotami, dobrim cvičkom in toplimi napitki. Vključen je ogled večje vinske kleti, Marijine cerkve na Trški gori in cerkve Sv. Jurija. Vrata zidanic pa vam bodo prijazno odprli tudi mnogi naši vinogradniki. Na zaključku prireditve je krajši kulturno-zabavni program, pohodniki pa dobijo toplo malico. Celoten pohod, vključno z omenjenim kulturnim programom traja 4-5 ur.

Na začetku udeleženci pohoda ob plačilu štartnine dobijo kozarec z mošnjičkom, bone za cviček in toplo malico ter pohodniški dnevnik.

Fotogalerija

Cvičkova gaz